Skupaj za rise, ogled dokumentarnega filma in pogovor

Objavljeno: 29. 9. 2023

Lepo vabljeni v petek, 20. oktobra 2023, ob 18. uri na ogled novega dokumentarnega filma Skupaj za rise in pogovor v dvorano Društvenega doma v Škocjanu pri Turjaku.

Vabljeni!

Kulturno društvo Škocjan

Opis filma:

V okviru projekta LIFE Lynx smo v Slovenijo in Hrvaško pripeljali 18 risov, ki bodo osvežili kri in populaciji pomagali preživeti. Projekt je združil strokovnjake, raziskovalce, naravovarstvenike in lovce iz petih evropskih držav, z enotnim ciljem – rešiti rise pred ponovnim izumrtjem. Poleg doselitev se mednarodna ekipa ukvarja tudi s spremljanjem risov, preprečevanjem nezakonitega lova in sprejemanjem te velike zveri med lokalnimi prebivalci. Ključni deležniki – lovci iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Romunije in Slovaške – aktivno sodelujejo pri projektu, ki nadgrajuje pristop iz 70. let prejšnjega stoletja, ko so lovci in gozdarji ponovno naselili risa v slovenske gozdove. Skupaj bomo pomagali rešiti risa, največjo prostoživečo mačko v Evropi.

V petih letih snemanja se je nabralo za veliko ur zanimivega in poučnega gradiva, zato odločitev, kaj vključiti v dokumentarni film o projektu LIFE Lynx, ni bila lahka. Režiserjema filma Timoteju Vrtniku in Gregorju Šubicu je skupaj s člani ekipe projekta LIFE Lynx uspelo ujeti bistvo glavnih prizadevanj projekta. Preostali zanimivi posnetki pa so predstavljeni v kratkih videoposnetkih, ki jih lahko najdete na YouTube kanalu LIFE Lynx.

Zveza kulturnih
društev Grosuplje

Adamičeva cesta 16
1290 Grosuplje
© 2020 Zveza kulturnih društev Grosuplje.  Vse pravice pridržane.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram