Gibalno Gledališče Grosuplje V – delavnica

Objavljeno: 17. 4. 2024

Na delavnicah se bomo praktično seznanili z veščinami in znanjem na področju giba in plesa, s katerimi se srečujemo pri gledališki in plesni umetnosti. Začeli bomo z osnovami giba in gibalne dejavnosti kot so: razvijanje gibalnega besednjaka, naravnost gibanja, izraznost telesa, obvladovanje telesa, obvladovanje prostora in smeri v prostoru, pravilno postavitev telesa v mirovanju in gibanju, razvijanje občutka za ritem in zvočno spremljavo, plesnost, interpretacijo, uporabo glasu pri izvajanju giba, individualno in skupinsko delo, spodbujanje domišljije in plesno – gibalno izrazoslovje.

Delavnica je brezplačna.

Prijavijo se lahko mladi (od 18. do 28. leta), ki jih zanima gibalno gledališče (ne glede na članstvo v društvu).

Prijave na: ana.makovec@hotmail.com

Namen je mladim, tudi tistim, ki ne delujejo v okviru društva ponuditi nova izrazna sredstva. Delavnice giba so imenitna priložnost povezati in vzpostaviti zdrav odnos do svojega telesa, ki v je v fizičnem gledališču izredno ozaveščeno. Hkrati pa je pri tem ključen kontakt z drugimi, kjer udeleženci spoznavajo iskanje skupnega težišča in kolektivne odgovornosti do soustvarjalcev tako pri iskanju skupnega izraza kot pri skrbi za varnost vseh sodelujočih.

Sobota, 20. 4. 2024

10:00 – 13:00

Dušan Teropšič

Se  je s plesom pričel ukvarjati 1989 pri plesni skupini Nova v Kranju, ter se potem plesno izobraževal pri plesnem studiu Intakt, Plesnem teatru Ljubljana in na mnogih delavnicah in plesnih seminarjih. V tem času je tudi pričel sodelovati z znanimi slovenskimi koreografi in režiserji in tako nastopal v plesnih in gledaliških predstavah, ki so se igrale na številnih odrih in festivalih doma, kakor tudi v tujini.

Leta 1996 je postal član Društva za sodobni ples, od ustanovitve je član Fourklor physical theatre, kjer sodeluje kot plesalec, igralec in soustvarjalec predstav. Poleg sodelovanja z mnogimi slovenskimi koreografi je ustvaril kar nekaj samostojnih koreografij in plesno gibalnih predstav in nekaj koreografij za manjše  gledališke predstave.  Od svojih začetkov deluje tudi kot pedagog za gib in ples. Na Umetniški gimnaziji Nova Gorica in SVŠGUGL je več kot deset let poučeval umetnost giba in gibalne delavnice.

Redno je vodil tudi plesno gibalne delavnice za učitelje, kakor  tudi za gluhe in naglušne v sklopu francosko slovenskega tabora za mlade. Veliko se je ukvarjal tudi z borilnimi veščinami (teakwondo, aikido,  tai chi,  wu shu  in kendo  z  iaido), ter njihove elemente vnaša  v svoje predstave in koreografije, ki temeljijo predvsem na fizičnem teatru.

Poleg delavnic fizičnega teatra  vodi tudi delavnice plesa, borilnih veščin, contakt tehnike in improvizacije,  plesno video, koreografska in delavnica cirkuških veščin: plezanje in triki na vrvi in svili, Cyr wheel: gibanje v magičnem krogu, vožnja monokolesa.

Sobota, 27. 4. 2024

10:30 – 13:30

Brane Potočan

Branko Potočan se je rodil 5. februarja 1963 v Trbovljah. S plesom se je začel ukvarjati že v osnovni šoli v Hrastniku, kot plesalec standardnih plesov in član folklorne skupine. Kot mladinec je ustanovil breakdance skupino Gumiflex, s katero je poleg priložnostnih nastopov ustvaril tudi dve gledališki predstavi. Več let je bil tudi član in vodja hrastniške folklorne skupine in bil hkrati tudi član folklorne skupine France Marolt v Ljubljani. Po srednji šoli se je vpisal na Fakulteto za šport v Ljubljani in hkrati začel profesionalno plesno kariero.

Njegovo vidnejše ustvarjanje se je začelo že leta 1986, ko se je pridružil Plesnemu teatru Ljubljana in kot del takratne avantgardne skupine pod vodstvom Ksenije Hribar sodeloval v vseh pomembnejših produkcijah. Med letoma 1990 in 1993 je v Bruslju sodeloval s svetovno znanim koreografom Wimom Vandekeybusom. Z njegovo skupino Ultima Vez je prekrižaril svetovne plesne in gledališke odre. Leta 1994 je ustanovil svojo skupino fizičnega teatra Fourklor, s katero je v obdobju skoraj trideset let ustvaril trideset celovečernih predstav. Je avtor preko štirideset predstav in je za svoje delo prejel več nagrad.  Med temi je tudi zlata ptica,  ki jo je leta 1996 prejel za predstavo Sanjam spomin, a se spominjam sanj in leta 2005 Zlato paličico za režijo predstave Kekec. Prejel je posebno nagrado režije na festivalu MESS 98 v Sarajevu. Leta 1997 nagrado na festivalu INFANT v Novem Sadu. 2007 je s predstavo Zarjavele Trobente prejel glavno nagrado publike na festivalu Gibanica. 2011 je za predstavo Skozi oči dotika prejel glavno nagrado Oblak strokovne žirije na mednarodnem festivalu PUF v Puli.

Že vrsto let deluje tudi v okviru gledališča kot koreograf oz. svetovalec za gib (produkcije Slovenskega mladinskega gledališče, Lutkovnega gledališča Ljubljana, SNG Nova Gorica, SSG Trst, Gledališča Koper, sarajevskega Narodnega pozorišta, Sarajevskega ratnega pozorište, Anton Podbevšek teater Novo mesto, Mestno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor, Prešernovo gledališče Kranj, skupine Betontanc …), poučeval je kot pedagog (Srednja vzgojiteljska šola in Gimnazija – smer sodobni ples, Alma Mater Europaea – Akademija za ples, delavnice z mladimi, sodobni cirkus, fizično gledališče, ples na tkanini, obroču, vrveh …).

Zveza kulturnih
društev Grosuplje

Adamičeva cesta 16
1290 Grosuplje
© 2020 Zveza kulturnih društev Grosuplje.  Vse pravice pridržane.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram