Lutkovni seminar senčnega gledališča

Objavljeno: 15. 3. 2021

Na delavnici bomo spoznavali osnovne principe senčnega gledališča, oblikovanje in izdelavo senčnih lutk iz različnih materialov, uporabo različnih virov svetlobe in platen na katere se lahko senca projicira. Spoznali bomo osnove zakonitosti lutkovnega gledališča in pojem lutkovnosti.

1. srečanje

Spoznali se bomo s kratko zgodovino senčnih lutk in z različnimi tipi senčnega gledališča (turško senčno gledališče, indonezijsko lutkarstvo, indijsko senčno gledališče …) in z modernimi pristopi v senčnem gledališču. Šli bomo čez osnove lutkovne režije in dramaturgije in specifike ter priprave lutkovnega besedila.

2. srečanje

Praktično bomo raziskovali moč sence, ki omogoča izredne fantazijske razsežnosti in s tem tudi raziskovanje. Spoznali se bomo z različnimi svetilnimi telesi in njihovo uporabo v senčnem gledališču. Videli boste različne tipe senčnih lutk, njihovo uporabo in animacijo.

3. srečanje

Z različnimi načini projekcij bomo spoznavali osnove senčnih animacij in vizualne kompozicije posameznih scen z izbrano glasbo. Posebno pozornost bomo namenili možnostim uporabe senčnega gledališča, skušali bomo razumeti pomen in izraznost senčnih lutk predvsem v izražanju čustev in atmosfere.

Udeleženci si morajo doma pripraviti primeren prostor, saj bomo stvari preizkušali skupaj. Potrebujejo temen prostor, vsaj eno svetilko (zadostuje baterija na mobilnem telefonu) ter napeto belo platno (npr. tanka rjuha) ali bela stena ter papir, karton, škarje, razcepke (ali tanka žica), lepilni trak in tanke lesene palčke (npr. za ražnjiče).

Delavnica je namenjena vsem, ki jih zanima senčno gledališče, mentorjem, pedagogom in lutkarjem. Predhodno znanje ni potrebno.

Kraj izvedbe: ZOOM KONFERENCA NA SPLETU
Termini: 25. 3. – 8. 4. 2021 (četrtki od 18.00 do 19.30)
Mentorja: Irena Rajh in Anže Virant
Cena: 30 €
Rok prijave: sreda, 23. 3. 2021, oz. do zasedbe prosih mest

PRIJAVNICA

Zveza kulturnih
društev Grosuplje

Adamičeva cesta 16
1290 Grosuplje
© 2020 Zveza kulturnih društev Grosuplje.  Vse pravice pridržane.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram