KONCERT BIG BANDA GROSUPLJE S PRILOŽNOSTNO OTVORITVIJO PRENOVLJENEGA KULTURNEGA DOMA GROSUPLJE

Objavljeno: 3. 5. 2022

Težko obdobje epidemije novega korona virusa covid-19, še posebej za tiste, ki smo radi v družbi, ki nam družabno življenje veliko pomeni, ki se radi udeležujemo različnih prireditev, dogodkov, pa najsi bodo športni, kulturni, je v večji meri le za nami. Verjamemo, da je tako. Smo pa to obdobje, kolikor se da, dobro izkoristili in prenovili notranjost Kulturnega doma Grosuplje. Lepo prenovljena dvorana nam je še bolj dala vedeti, kako manjkajo nastopajoči, kako manjkajo obiskovalke in obiskovalci. Vendar pa je prišel čas, da lepa, moderna dvorana na široko odpre svoja vrata za vse nas, napovedan koncert Big banda Grosuplje pa je bil lepa priložnost, da s simboličnim prerezom traku prenovljen kulturni dom tudi uradno predamo svojemu namenu.    

V petek, 22. aprila 2022, se je tako v Kulturnem domu Grosuplje odvil koncert Big banda Grosuplje z gostom Urošem Perićem. Obiskovalke in obiskovalce, župana dr. Petra Verliča s soprogo, državno sekretarko na Ministrstvu za kulturo dr. Ignacijo Fridl Jarc s soprogom, bivše dirigente Big banda Grosuplje, vse druge »jazzarje« in vse ostale, je pred pričetkom koncerta pozdravil predsednik Zveze kulturnih društev Grosuplje Jan Pirnat.

»Kot ste verjetno po 2-letnem premoru opazili, ste prišli v ne samo preoblečeno ampak skoraj povsem novo dvorano,« je dejal in se ob tem v svojem imenu in v imenu članic in članov Kulturnega društva Grosuplje lepo zahvalil, tako občini kot ministrstvu. Posebej hvaležni so tudi za posluh pri sami prenovi, da se je upoštevalo njihove želje, predloge, in verjamejo, da bo prenovljena dvorana lepo služila in bo res primeren prostor tako za potrebe naših društev, kot tudi za same prireditve.

K besedi je nato povabil še župana dr. Petra Verliča, ki je zbrane v dvorani prav tako lepo pozdravil. Kot je dejal, le na kratko, saj je ta večer prva glasba. »Dvorana je prenovljena, nove so tudi klimatske naprave, tako da nas ne bo zeblo ali pa da nam ne bo prevroče. Pa da bo zrak vedno »ta pravi«,« je z zadovoljstvom povedal župan, vendar pa, kot nam je še zaupal, ko smo že vse uredili, je bila dvorana lepa, ampak zaradi korone prazna. »In zdaj sem zelo vesel, ker je polna, ker jo bomo lahko dobro uporabljali. In se že veselim vseh nastopov izvajalcev. Upam, da bodo uživali. Upam, da bomo vsi skupaj uživali,« je dejal.

Predsedniku zveze kulturnih društev Janu Pirnatu in županu dr. Petru Verliču se je nato na odru pridružila še državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc, sledil je slovesen prerez traku, nato pa smo že zaslišali prve takte Big banda Grosuplje.  

Pred nami je bil spektakularen koncert, morda od Big banda Grosuplje pričakovan. Po dveh letih so spet nastopili, v novi dvorani kulturnega doma, pod vodstvom novega dirigenta Rudija Javornika. Bilo pa je prav na rojstni dan njegovega dolgoletnega predhodnika, Klemna Kotarja, legendo Big banda Grosuplje, kot pravijo.

V goste so tokrat povabili Uroša Perića, enega najbolj uspešnih slovenskih glasbenikov doma in v tujini. Po besedah svetovnih glasbenih kritikov je eden redkih belcev z vokalom in stilom črnskih glasbenikov. Poznamo pa ga tudi po njegovi dobrosrčnosti in dobri volji, ki jo poleg glasbe širi vsepovsod. Na odru so se mu pridružile tudi njegove spremljevalne pevke Perlete. In slišali smo skladbe, kot so Unchain My Heart, You Are My Sunshine, Georgia, Mess Arround, What I’d Say in mnoge druge.

Kulturni dom Grosuplje je sicer bil v svoji notranjosti prenovljen spomladi lani. Zamenjali smo vrata, akustične talne, stenske in stropne obloge, oder, platno za projekcijo, notranjost kulturnega doma pa krasijo tudi nove zavese, prav tako se danes dvorana ponaša z novimi udobnimi sedeži.

Vrednost investicije je znašala 496.393,92 evrov, obnovo je v višini 159.822,51 evrov financiralo tudi Ministrstvo za kulturo.

Jana Roštan

Zveza kulturnih
društev Grosuplje

Adamičeva cesta 16
1290 Grosuplje
© 2020 Zveza kulturnih društev Grosuplje.  Vse pravice pridržane.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram