Kdo je Vidku napravil srajčico, novoletna predstava za otroke z obiskom Dedka Mraza

Objavljeno 25. 11. 2019

Vsako leto ste mladim gledališkim ustvarjalcem Gledališča Hiška dali priložnost, da se pridružijo decembrskemu vzdušju in prihod Dedka Mraza popestrijo z novoletno gledališko predstavo. Že trinajstič zapored bodo k čarobnosti decembra prispevali mladi igralci gledališkega ansambla OŠ Louisa Adamiča in KD Teater Grosuplje, ki ga že šestnajst let uspešno vodi mentorica Irena Žerdin.

 Zgodba:

Vsak od sedmih otrok Vidkove družine premore le eno oblačilo – srajčko – in ko jo preraste, jo dobi naslednji, mlajši otrok. Ubogi Videk je najmlajši v družini, zato vedno dobi srajčice, ki so najbolj ponošene. Njihova mama je vdova, ki je vse dolge dneve primorana delati na poljih bogatega kmeta, da lahko sploh nahrani svoj trop otrok. Za vse skrbi sama, otrokom sama šiva srajčke, a le pozimi, ko so dela na poljih končana. Mali Videk nikoli ne pride na vrsto za novo srajčko, saj so zime vedno prekratke, njegovi starejši bratci in sestrice pa vsako leto večji, tako da jih mamino šivanje komaj dohaja. Ko se Vidku srajčica od ponošenosti že tako stanjša, da mu pade z ramen in začne hoditi napol nag naokrog, se v naravi, ki ga obdaja, zgodi čudež. Na pomoč mu priskočijo živali in rastline – ovčka, trnjev grm, pajek, potočni rak in ptička – ki mu s skupnimi močmi sešijejo lepo mehko belo srajčico, kakršne še ni imel in Vidku, pa tudi nam, na tankočuten način pokažejo, da se dobro vselej z dobrim vrača.

Po predstavi Dedek Mraz razdeli darila otrokom - darila priskrbite sami in jih oddate na blagajni ob nakupu vstopnic.

 

Uspehi Gledališča Hiška OŠ LA Grosuplje&KD Teater Grosuplje so bile tudi v letu 2019 spet izjemni. V R Sloveniji so se udeležili večih festivalov in se z njih vrnili s priznanji. Po tolikih letih redne udeležbe na državnih srečanjih JSKD R Slovenije lahko brez zadržka rečemo, da gre za eno najboljših otroških gledališč v Sloveniji.