MAUS, gledališka predstava prirejena po svetovni stripovski uspešnici Arta Spiegelmana

Objavljeno 11. 9. 2019

MAUS, gledališka predstava, ki je pobrala večino nagrad v Sloveniji in nagrado grandprix na festivalu v Kanadi

 Na odre grosupeljskega kulturnega doma prihaja pretresljiva zgodba o Holokavstu po svetno znani knjižni uspešnici v stripu – Maus. S predstavo so dijaki Prve gimnazije osvojili glavne nagrade na vseh mladinskih festivalih po Sloveniji in tudi v Kanadi.

V stripu Maus je Art svojemu očetu Vladku namenil soj svetlobe in skupaj z njim za kratek čas osvetlil v nevednost zavito preteklost Tisto, o kateri govorimo po tiho in katere rana se še danes zdi preveč sveža za dotik. Pa je to res tema preteklosti? Morda je tako grenka ravno zato, ker ne živi samo v »nekoč«, ampak se brezobzirno zliva tudi v sedanjost. Holokavst kar naprej zaznamuje. Iz generacije v generacijo, ljudi za ljudmi. Čeprav se mu s časom vedno bolj oddaljujemo, se njegovi vzorci ponavljajo v mnogih svetovnih konfliktih. V znamenitem biografskem stripu nam avtor postavi resnico pred oči in ista drznost se prenese tudi na gledališki oder. Eins, zwei, drei, vier. Pazi se mišelovke!

Nagrade na festivalih za predstavo Maus:

Prva nagrada grandprix na desFêtesinternationalesduthéâtre (FIT), Kanada, 2019

Najboljša predstava v celoti, Festival Vizije, 2019

Produkcijska nagrada, Transgeneracije, Cankarjev dom, 2019

Gledališka šola Prve gimnazije Maribor vstopa že v tretje desetletje kontinuiranega in kakovostnega delovanja. Skozi štiriletno gledališko izobraževanje ponudi mladim ustvarjalcem vpogled v različne odrske izraze in gledališke forme, od giba in govora do igre z lutko ter alternativnega in snovanega gledališča. Srednješolci se tako izobražujejo v kompleksno zasnovanem programu, ki jih ne pripravlja zgolj na morebitno profesionalno kariero, temveč vzgaja gledališko osveščene in razgledane gledalce. Skozi kreativen proces mladi spoznavajo vse segmente gledališkega dela: scenografijo, oblikovanje svetlobe in zvoka, osnove režije in dramaturgije, masko, kostumografijo … Klasične igralske tehnike in forme, ki jih mladi gledališčniki poglabljajo, se prepletajo s sodobnimi pristopi.

S predstavo začenjamo tudi projekt Gibalno gledališče Grosuplje za mlade. Med mentorji bodo Klemen Janežič, Brane Potočan, Sebastjan Starič, ki je sodeloval pri oblikovanju giba za to predstavo ter Brina Klampfer, ki bo v novi sezoni umetniška vodja gledališča ggNeNi.

 

Predstava je primerna za vse generacije in otroke nad 12 let.

Za študente in šolarje ter upokojence je cena vstopnice 2 eur.

Za odrasle je cena vstopnice 4 eur.

 

 

Gledališka šola Prve gimnazije Maribor

ArtSpiegelman: MAUS

režija: Domen Šuman

dramaturgija: Maja Pongrac

scenografija: Gašper Bohinec in Domen Šuman

kostumografija: Nina Šulin

koreografija: Sebastjan Starič

oblikovanje svetlobe: Gašper Bohinec

ton: Žiga Miholič

luč: Rene Mlinarič

izbor glasbe: Maja Pongrac in Domen Šuman

lektorica: Metka Damjan

producentka in vodja Gledališke šole Prve gimnazije Maribor: Tjaša Klanjšček

Igrajo: Kaja Bastič, Nika Čelan, Blažka Javornik, Davorin Juhart, Veronika Kukovec, Aljoša Nežmah, Julija Plemenitaš Potočnik, Jakob Podjavoršek

Predstava traja 50 min.