Tone Partljič: Slikar na vasi, komedija

Objavljeno 11. 1. 2019

Naš priznani komediograf je prvotno dleo pod naslovom "Tolmun in kamen" napisal davnega leta 1969 kot učitelj na Sladkem vrhu. Prav po tej komediji so na veliko posegale številne amaterske skupine. Ker se je pri delo odločilno poznal "duh časa" in tedanjih družbenih razmer ter avtorjeva mladost in neizkušenost se je odločil, da delo posodobi in ga prestavi v novi čas. Tudi mi sami smo si dovolili originalno besedilo prestaviti v nam bližji čas, domoači "kolorit".

Zgodba je postavljena v sedanji čas, ki je poln osebnih in družbenih prevar. Govori o današnjem prevladujočem dnevu, kako se iščejo lahko viri zaslužka, katerim dodamo tudi duševno in pa tudi telesno hrano.

Slikar s svojo prisotnostjo poruši vsakdan vaščanov.

Avtor nam s svojim delom pokaže, kaj vse smo zmožni "pošteni " ljudje narediti, da bi prišli do lažjega zaslužka, da bi si ustvarili prestiž ali izboljšali pogoje za življenje.

Velikokrat v življenju delamo oslarije, vendar se nikoli ne smejemo sami sebi, vedno se smejemo durgim, sosedom, ki pa delajo v življenju popolnoma enake napake kot mi samo.

Namen predstave je privabiti gledalcem radost, smeh in kakšno globje spoznanje. Naša želja je, da bi si ob ogledu predstave zabavali tko kot smo se mi ob njenem ustvarjanju.

Vabljeni!

Gledališka skupina KD Šmarje - Sap.