Louis Adamič: Iz mnogih dežel, predstavitev prevoda knjige

Objavljeno 20. 12. 2018

Projekt IZ MNOGIH DEŽEL

Louis Adamič: Iz mnogih dežel, predstavitev prevoda knjige

predstavitev monografske revije Borec s konferenčnimi prispevki: Strpnost ni dovolj: Prispevki s konference Iz mnogih dežel: ob 120. obletnici rojstva Louisa Adamiča.

Moderatorka: Larisa Daugul

Organizatorji: ZKD Grosuplje, JSKD OI Ivančna Gorica, Literarna skupina Lu-is KD Teater, Založba Sophia

 Z veseljem vas vabimo na predstavitev knjige Louisa Adamiča Iz mnogih dežel, ki bo v četrtek, 24. januarja 2019, ob 19. uri v Kulturnem domu Grosuplje. From Many Lands je eno od Adamičevih temeljnih del.Napisal ga je leta 1939. Po skoraj osemdesetih letih ga lahko končno beremo tudi v slovenščini.
Na predstavitvi slovenske izdaje knjige, ki je nedavno izšla pri Založbi Sophia, bodo sodelovali prevajalka Mojca Dobnikar, avtor spremne besede Blaž Gselman in avtorica stripa Še žival se upre: Adamičeva šola mišljenja Samira Kentrić. V pogovoru, ki ga bo povezovala Larisa Daugul, bo predstavljena še monografska izdaja revije Borec z naslovom Strpnost ni dovolj. Revija vsebuje prispevke s konference ob 120. obletnici Adamičevega rojstva in strip. V okviru spremljevalnega programa pa vas vabimo, da si v preddverju dvorane kulturnega doma ogledate razstavo ilustracij Tinke Volarič, ki je obenem avtorica naslovnice knjige Iz mnogih dežel.

Louis Adamič je za knjigo Iz mnogih dežel leta 1941 prejel nagrado Anisfield-Wolf Award, namenjeno delom, ki se zavzemajo za boj proti rasizmu. Knjige se je lotil s številnimi študijskimi potovanji, obiski arhivov in knjižnic, terenskimi raziskavami, množičnimi anketami in poglobljenimi intervjuji. V letih 1940–1945 je objavil vse štiri knjige svoje znamenite zbirke Nation of Nations (Narod narodov), prva in po mnenju mnogih zgodovinarjev in kritikov najpomembnejša je prav Iz mnogih dežel. Knjiga temelji na dvajsetih portretih priseljencev različnih narodnosti. Med drugim podrobno opisuje, kako so bili priseljenci zaznamovani z občutki, da so manjvredni in brez zgodovine. Adamič zato zavrača lažno spoštovanje ameriških priseljencev, edino pravo pot pa vidi v enakopravnem obravnavanju vseh kultur, za kar bi ameriška družba potrebovala temeljito preobrazbo. Knjiga je v ZDA doživela kar 17 izdaj in ponatisov.