Gledališča skupina KD Mokrc: Trije vaški svetniki, komedija

Objavljeno 20. 12. 2018

Igra TRIJE VAŠKI SVETNIKI je smešnica, komedija ali burka iz naše preteklosti, vendar lahko iz nje potegnemo močne vzporednice v današnji čas, ki ga zaznamujeta pomanjkanje moralnih vrednot in poštenja. Skozi igro spremljamo pokvarjenost in dvoličnost ljudi na oblasti, ki so ustanovitelji Društva za zaščito kreposti (nekoč se je temu reklo čednosti) in morale, čeprav jih spremlja temen madež prešuštva iz mladosti.

Zgodba se začne razvijati, ko pridejo na dan ljubezenska pisma, ki bremenijo tri občinske veljake - svetnika Petra Bavdka, Blaža Šimenca, ki ima mimogrede lepo in za možitev zrelo hči Marjanco, ter župana Šimena Porenta. Skrita »femme fatale« te zgodbe jih neizprosno molze, tako da jim naloži očetovstvo in seveda plačevanje alimentov. Kmalu odkrijejo, da so v veliki godlji, kar najbolj prizadene župana Šimna, ki ima ob sebi preračunljivo, nepopustljivo in samozavestno ženo Uršo ter preprosto a svojeglavo hči Fani, ki je zaljubljena v vaškega profesorčka Tineta, ki si ga starši nikakor ne želijo za zeta. A profesorček ima v roki vse karte - pisma, ki odločilno vplivajo na razplet celotne »štorije«. Posebno prisrčen je Luli iz Svinjske planine, ki ga mama Barbara pošlje na oglede za pravšnjo nevesto. Mati je zapičila oko nič manj kot na županovo hči. A zaljubljena Fani zanj niti slišati noče. Mama Urša sicer vztraja in do konca upa, da bo fant iz premožne Lahajnarjeve hiše njen zet, a se načrt zaradi mlahavosti moža, ki ga skrbi le, kako se bo izkopal iz svoje godlje, izjalovi.

 Vaški svetniki tako tonejo v mlakuži nemoralnosti. Tepe jih dvoličnost, ki se kaže v tem, da se na eni strani kot pomembni vaški svetniki in člani Društva za dvig morale in čednosti, ki ga je ustanovil tamkajšnji župnik, na videz trudijo za ohranjanje morale, na drugi strani pa bi radi za vsako ceno uničili pisma in tako prikrili omadeževano preteklost. To spretno izkoristi pronicljivi.

 

Nakup vstopnic na blagajni pred predstavo.