SVOBODNA SORTA, kantavtorski večer Luke Gluvića

Objavljeno 10. 10. 2018

Grosupeljčan Luka Gluvić se pri ustvarjanju veže na intimistični minimalizem Townesa van Zandta in Blazea Foleyja (o slednjem je letos nastal tudi igrani film), občasno prida še nekaj izročila angažiranega folka Greenwich Villagea (Van Ronk), vse to pa podloži s countryjevsko-bluesovskimi zvoki, ki idealno sodijo k njegovi liriki. Pesem Svobodna sorta, ki naslavlja pričujoči EP, je objavil še posebej kot samostojni digitalni singl.

Svojo ustvarjalno držo Gluvić v naslovni pesmi novega EPja naslovi kot samohodsko. Hitro nam postane jasno, da ne gre zgolj za ustvarjalno, temveč za splošno bivanjsko držo, v kateri pa ne vidi žrtvene ali odrekovalne funkcije, ampak je jasno, da je to edina možna etična odločitev, kjer obstaja zgolj ena izjema: “Dobro veš, da sem svobodna sorta, in tvoj objem je ujetništvo, ki se mu rade volje vdam. A vse ostalo je težko kot tisoč verig in me duši in hlastam po svobodi …” Njegov verz je tu bolj razvezan, kar prispeva k bolj “bitniški” štimungi in nam v misli prikliče nekatere Waitsove pesmi, denimo Take One Last Look.

Gluvić je poleg Tomija Lorberja po Pengovu bržčas prvi samospevec pri nas, ki je to samohodsko držo sposoben udejaniti v umetniško zares prepričljivi baladni formi.  Letos je svojo glasbo predstavil občinstvu na festivalu Lent, v letu 2017 pa je z priredbo pesmi Karmen Vidmar sodeloval pri projektu Rokerji pojejo pesnike.

"Omejiti besede in glasbo Luke Gluvića na folk/country rock bi bil seveda zgolj delček njegove glasbene zgodbe, ki se še širi in dopolnjuje, tako s prispevkom na že omenjeni kompilaciji RPP 2017 kot s posebno zgodbo njegovega glasu, ki pa ne zveni country ali folkrockovsko belkantovsko, ampak bolj sandieško raskavo in interpretativno; iz njegovih pripovednih liričnih utrinkov naredi pretresljivo lirično zgodbo, ki je sicer ne slišimo pogosto, morda pri Joshu T. Pearsonu iz leta 2011 ali pri samem Waitsu na njegovem prvencu." (Matej Kranjc, recenzija albuma Vstopanje, revija Mentor, februar 2018)

Njegovo glasbo lahko poslušate na povezavi: www.lukagluvic.bandcamp.com ali na Facebook: @GluvicLuka