TLK 2018: Folklorni večer

Objavljeno 08. 5. 2018

»Ko zbrani gremo skozi vas pa si zavriskamo naglas,

dekleta gori vstajajo in okenca odpirajo…«

Teden ljubiteljske kulture je letos posvečen folklori in ker v občini Grosuplje deluje kar pet folklornih skupin, ki skrbijo za poustvarjanje in ohranjanje kulturne dediščine, nam bodo vse skupine skupaj pripravile pisan, s plesom prepleten folklorni večer, ki bo petek, 11. maja, ob 19.30 uri v Kulturnem domu Grosuplje.

Folklora ima najdaljšo tradicijo v Račni, saj v KD Franceta Prešerna plešejo že od leta 1981, in kar nekaj folklornikov, ki so omenjenega leta pričeli z delovanjem folklore v Račni, še danes prihajajo na vaje. Sledi jim mlajša skupina plesalcev, ki so nastali leta 2005 kot podmladek že aktivne folklorne skupine. To so zagnani in uspešni mladi plesalci iz Račne. Da pa radenska dolina res ohranja ljudski ples, še kako živi priča to, da od leta 2001 deluje tudi otroška FS Rege. V njej plešejo otroci, ki obiskujejo osnovno šolo Kopanj.

Mlajšega nastanka sta folklorni skupini iz KD Sv. Mihaela, Grosuplje. Starejša, veteranska FS se je ustanovila leta 2010, ki je med seboj povezala starejše ljubitelje ljudskega plesa, ki se radi družijo in zaplešejo. Da pa ljudsko izročilo ne bi zamrlo, so ustanovili tudi mladinsko folklorno skupino.

Folklora je del pisanega mozaika Evropskega leta kulturne dediščine, zato je poudarek tudi na medkulturnem dialogu, preko katerega se odkriva, raziskuje in sprejema različne kulture, hkrati pa krepi evropsko državljanstvo in zavest lokalne skupnosti k aktivni participaciji, čemur se posveča tudi mednarodni projekt Občine Grosuplje - Rethinking Collaborative Values for public services (RECOV), ki ga sofinancira Evropska unija.

Da bo večer zanimiv, priča že dejstvo, da se bodo na odru zvrstili plesalci stari od 8 do 63 let. Predstavili bodo raznolikost ljudskih plesov iz celotne Slovenije, saj bodo prikazani plesi ribniške doline, Bele krajine, Koroške, Gorenjske, Štajerske in Dolenjske.

Za pester in raznolik večer bodo poskrbeli folklorniki v kostumih z zanimivimi spleti. 

 

 

Vi, dragi gledalci, pa nas počastite s svojim obiskom! Vstop je prost!