B. Brecht: Dobri človek iz Sečuana, premiera gledališča ggNeNi

Objavljeno 04. 4. 2017

Dobri človek iz Sečuana, ki ga bo grosupeljsko gledališče GGNeNi uprizorilo v aprilu, je manj znan tekst zelo znanega dramatika Bertolda Brechta. Lokalno gledališče je iz šolskega krožka že pred desetimi leti postalo resno ljubiteljsko gledališče za odrasle, ki ves čas delovanja dosega tudi resne uspehe.

Z zmago na Festivalu mladinske kulture Vizije, vizionar za najboljšo predstavo v celoti, so si GGNeNi prislužili sodelovanje na Linhartovem srečanju in udeležbo na Mednarodnem otroškem in mladinskem gledališkem festivalu Bela vrana v Litvi.

Bolj kot sama zgodba so ključni poudarki v predstavi, ki omogočajo premislek o današnji družbi. Pretres pohlepnosti in pokvarjenosti družbe se razkriva v mestu, ki je ravno prav oddaljen (v kitajski pokrajini Sečuan), da se kaj takega ne bi moglo zgoditi pri nas. Predstava, ki sama po sebi ni komična, ponuja naravnost boleče smešne nesmisle današnjega časa. Od plehkosti, do izmišljenih dejstev in slepe zaverovanosti v ideale aktualne realnosti.
»Ženske so manjše, šibkejše, manj inteligentne in bi morale zaslužiti manj«,
so bile besede izrečene v evropskem parlamentu in ne na Kitajskem, kjer se odvija Brechtova drama o dobrem človeku.

Bogovi že več dni iščejo človeka, ki bi jim dal prenočišče (nenazadnje je bil tudi odrešenik rojen v hlevu). Edina, ki jih je pripravljena sprejeti, je ena samska punca, najboljši človek iz Sečuna, prostitutka Šen Te. Ampak že, če se par zapovedi ne drži, komaj shaja. Bogovi ji kljub pomislekom, kako si bodo to razlagali drugi, namenijo plačilo za gostoljubnost. S 1000 srebrnimi dolarji Šen Te odpre trafiko. Sedaj bo končno lahko dober človek. Vendar v svetu, kjer ni dobrih ljudi, človek težko ostane dober. Kolikokrat naj človek nastavi drugo lice? Ali lahko rešilni čolnič sredi oceana prenese breme rok, ki si želijo na krov, ne da bi bili dobri, ampak da bi njim bilo dobro?
V poplavi interesov se Šen Te zateče k bratrancu. Šuj Ta iz Šunga, visok, suh, vodi posle veliko bolje kot Šen Te. Ni važno, da je Šuj Ta v resnici Šen Te preoblečena v moškega. Gre za povsem različni osebi. Ena je vendar moški, ki ve, kako se v tem svetu posli sklepajo. V svetu, kjer bogovi ne najdejo drugih dobrih ljudi, se porajajo dvomi, da dobri človek sploh obstaja. Še zlasti, ko Šen Te skrivnostno izgine.
Pri tem si je skupina za nalogo zadala, da razišče brechtovski potujitveni efekt – ko se sočasno razkrivata 2 ali več plasti istega dogajanja, ki sta v popolnem neskladju. Govorimo nekaj in delamo nekaj drugega. Kako aktualno, se vam ne zdi?


Dobri človek iz Sečuana
Gledališče ggNeNi in GGNeNi, KD Teater Grosuplje
Bertold Brecht (prevod Urška Brodar)
Režija: Jan Pirnat
Scenografija: Uroš in Jan Pirnat
Kostumografija: Klavdija Jeršinovec
Glasba: Gledališče ggNeNi in GGNeNi
Igrajo: Tjaša Furlan, Robi Glač, Ana Makovec, Teja Pirnat, Tea Rozman, Lovrenc Škoda, Pia Žmuc