Gledališče Hiša: Ronja, zadnja ponovitev in podelitev Linhartovih značk

Objavljeno 12. 10. 2016

Na nevihtno noč, ko se je rodila Ronja, je treščilo  v mogočni Mattisov grad in ga preklalo na dvoje. Na drugo stran peklenskega brezna se nekaj let kasneje naselijo Borkovi razbojniki, zapriseženi sovražniki Mattisovega rodu. Toda Borkov sin Birk in Mattisova hči Ronja spoznavata, da lahko tudi največji usranci postanejo pravi prijatelji. Na poti do prijateljstva pa bosta morala premagati številne prepreke od razbojnikov do strašnih gozdnic, podzemeljcev in debeloritih palčkov. Ali bosta uspela sovraštvo poslati naravnost v Pipino koleno?

Igralci gledališča Hiša, ki so v zadnjih letih igrali predstave z mladinsko problematiko, se tokrat vračajo v pravljični svet, kjer bodo nadaljevali z osvajanjem gibalnega gledališča s katerim se je večina od njih srečala že v Gledališču Hiška.

Predstava je primerna za vse, ki vam je pri srcu pravljični svet in junaki Astrid Lindgren in vsem, ki ste za domače branje prebrali Ronjo.

Po predstavi sledi podelitev Linhartovih značk igralcem, ki v gledališču delujejo že veš kot pet let.

 

Gledališče Hiša je vzelo pod streho člane Hiške, ko so jo le-ti prerasli. Gledališka skupina Hiša deluje od leta 2008 in v društvu so se pripravili na nove izzive, ki jih prinašajo igralci, ki ravno vstopijo v najstniška leta. Mentorica Irena Žerdin se je s skupino, ki je bila iz leta v leto večja, znašla pred dvema nalogama: kako poiskati predstavo s primerno tematiko in kako vključiti številno igralsko zasedbo. Leta 2012 so sodelovali z Goranom Gluvićem, ki je za skupino napisal predstavo Poskočni federčki. V letu 2013 so predstavo napisali kar člani gledališča sami. Avtorska predstava Družine si ne moreš izbrati sam je navdušila publiko in selektorje na festivalih po Sloveniji. Leta 2014 so prejeli Zlato priznanje na Otroškem srečanju gledaliških skupin Slovenije s predstavo Jana Pirnata Pre(Vzgoja). Leta 2015 so uprizorili pretresljivo avtorsko besedilo z najstniško problematiko 7 razlogov s katero so gosotovali po številnih slovenskih šolah.

Iz Gledališča Hiša, ki je nastalo iz Hiške, je že izšla generacija srednješolcev, ki so se vključili v Gledališče ggNeNi. Tako ostaja gledališki lok otrok, mladostnikov in odraslih v KD Teater Grosuplje napet in se nikoli ne prekine.