Andrej: Rozman Roza: Jezik ne jezi se, impro predstava in otvoritev razstave Poezije

Objavljeno 26. 11. 2015

V sklopu projekta Ta veseli dan kulture vas vabimo kar na dva dogodka v enem. Ob 18:30 uri bodo članice Likovne skupine Paleta KD Teater otvorile razstavo na temo POEZIJE. Za likovnice je to že deveto sodelovanje v tem projektu, ki vsako leto popestri dogajanje v Kulturnem domu Grosuplje.

“Poet je predvsem oseba, ki je strastno zaljubljena v jezik”, je nekoč rekel pesnik W. H. Auden. Tako bo razstavi poezije sledila predstava jezika.  Ob 19:00 uri bo vrsti “kvazi kviz” nam že poznanega avtorja Andreja Rozmana – Roze JEZIK NE JEZI SE. Predstava je narejena v obliki kviza, v katerem se ista skupina improvizatorjev bori enkrat za eno in drugič za drugo barvo. Igralci sami s sabo tekmujejo v improvizacijskih interpretacijah različnih oblik slovenščine: od srednjeveške do zborne, pogovorne, filmske, rezijanske in porabske. Posamezni atraktivni dokumenti slovenskega jezika so v vsaki ponovitvi izbrani naključno in izvedeni na podlagi sugestij občinstva, tako da predstava ni nikoli enaka.

Kvazi kviz "Jezik ne jezi se" gledalce na aktiven in atraktiven način popelje skozi zgodovino slovenskega jezika od Brižinskih spomenikov, preko radoživega srednjega veka, revolucionarnega 16. stoletja, baroka in razsvetljenstva do današnjih dni, ko opozori na razliko med pogovorno in zborno izreko, predstavi zvočne posnetke porabščine in rezijanščine, išče nove besede in se konča z odlomki starih slovenskih filmov, ki jim da ekipa izvrstnih improvizatorjev popolnoma novo vsebino.

Vabimo vas, da se nam pridružite in soustvarite predstavo! Vstop je prost!